Åbenhed om lobbyister

By 26. maj 2017Ikke kategoriseret

I kølvandet på valgkampen er det jo tankevækkende, at vi i Danmark reelt langt bagud ift. både EU og USA med hensyn til åbenhed i de politiske beslutningsprocesser. Hvilke lobbyister arbejder for hvad? Og hvilke politikere og partier får støtte af hvem?

Argumentet er ofte, at vi er et af de mindst korrupte lande i verden, og at vi derfor ikke har brug for samme skrappe regelsæt. Men det er lidt søgt, for det handler ikke om korruption, men om synlighed, i forhold til hvordan magten udøves, og de politiske beslutningsprocesser bliver til.

Åbenheden er i det lys en styrke. Ni ud af ti folketingsmedlemmer mener, at lobbyisternes tilstedeværelse er til gavn for den politiske udvikling – og seriøs og ansvarlig lobbyisme kan sagtens styrke den demokratiske dialog og det politiske beslutningsgrundlag, fordi viden og data deles og kvalificeres. Men det kræver en åbenhed, som ikke findes i dag.

Derfor er det faktisk ikke særligt banebrydende og vel nærmest lidt uambitiøst, når ledende socialdemokrater siger, at den nye regering vil indføre et offentligt register over danske lobbyister. Der skal grundigere midler til. Læs min gode kollega Peter Albæks argumentation i Politiken.