EU-formandskabet er et must-win for regeringen

By 26. maj 2017Ikke kategoriseret

Eftersom politisk ledelse også handler om Danmarks globale omdømme, er der ét sted regeringen er kommet fremragende fra start: I udlandet.

Vurderingen har intet at gøre med konkrete beslutninger; den handler om kommunikation, dvs. hvordan man er dialog med andre lande, og hvordan agerer på den internationale scene. Efter professionelle år med Anders Fogh Ramussen har de seneste fire-fem år været lodret pinlige.

Jeg er klar over, at særligt borgerlige kommentatorer i disse uger fortrænger fakta, men lad os nævne eksempler fra en ende af: Håndteringen af et klima-topmøde, der var så pinligt ringe, at Danmarks anseelse – når man taler med politikere og diplomater i andre lande – stadigt lider under det. Og Dansk Folkepartis løbende fornærmelser af både tyske og svenske politikere (fx i forbindelse med grænsekontrollen), som Lars Løkke realistisk set slet ikke magtede at distancere sig fra.

Siden regeringsskiftet har stribevis af statsoverhoveder og FN-chefer været på besøg i landet, og lytter man til stemningen hos dem, er Danmark i fuld gang med at generobre den position, som vi havde under Nyrup og Anders Fogh, men som derefter blev alvorligt svækket. Det skyldes ikke mindst personlige kompetencer hos fx Margrethe Vestager og Helle Thorning, der – selv om borgerlige kommentatorer ikke bryder sig om det – gør sig suverænt på den internationale scene.

Næste skridt er så EU-formandskabet. De danske formandskabsprioriteter er ikke fastlagt officielt endnu og vil først blive præsenteret i december 2011 umiddelbart før formandskabet. Men der arbejdes jo i korridorerne, og man kan dog godt danne sig et generelt indtryk af dagsordenen ved at følge lovgivningsprocessen i EU. Man plejer i diplomatkredse at sige, at 80% af formandskabet afgøres fra Bruxelles – og her siger vandrørene lige nu økonomi og stabilitet under indtryk af finanskrisen og sammenbruddene i Sydeuropa.

Det bliver altså IKKE et formandskab med fantasi og kreativitet. Det bliver et formandskab, hvor EU-landene forventer professional styring af den økonomiske krise ud over den “automatiske” fornyelse af de mange detaildirektiver, der altid trænger sig på I forbindelse med et formandskab.

Så det danske formandskab skal frem for alt være professionelt. Det kan vi godt levere.

Derudover skal et sætte en række særlige, danske fingeraftryk, hvor min fornemmelse er, at regeringen og de enkelte ministerier lige nu forbereder følgende to store temaer:

  • Klima, energi, miljø og fødevarer: Fokus er her på fremtidens energipolitik, energieffektivitet og forbedring af energiinfrastrukturen i EU.
  • Forskning, konkurrenceevne og innovation. Her er fokus på det nye rammeprogram for forskning og udvikling (der kaldes Horizon 2020), og som bl.a indebærer en reform, der skal understøtte den overordnede europæiske innovation og konkurrenceevne.

For et godt formandskab. EU behøver det, og det samme gør Danmarks anseelse.