Martin Lindstroms ikke særligt gode bog

By 26. maj 2017Ikke kategoriseret

Hvad skal mene om en vækkelsesprædikant, der afsværger sig religionen religionen, men alligevel fortsætter med at score kassen på sine gudstjenester?

Nogenlunde sådan er situationen med mærkevareguruen Martin Lindstrøm, der i årevis har rådgivet verdens største firmaer og i dag er et verdenskendt brand i sig selv. Så kendt, at han ikke engang på dansk hedder Lindstrøm, men det mere internationale Lindstrom.

Hold da op, tænker man. Lindstroms forrige bestseller ”Buyology” fik amerikanske Time Magazine til at placere den endnu unge dansker fra Skive på listen over klodens mest indflydelsesrige personer, og konsulentopgaverne fortsætter med at vælte ind.

Men nu har Lindstrom uden ø tilsyneladende fået nok. Han har, som det siges i den nye bogsforord med en pueril patos, der desværre er helt typisk for bogens tone, været “frontlinjekæmper i branding-krige” i over tyve år og tilbragt tusindevis af timer med CEO’er, reklamedirektører og marketingeksperter.

Og nu så kvalmen over alle de psykologisk tricks og lumske planer, som firmaerne udtænker for at drive rovdrift på vores frygt, drømme og begær, altsammen for at overtale os til at købe deres brands og produkter. Og som, nå ja, Martin har hjulpet dem med i to årtier.

Bogen er naturligvis interessant for sin globale gennemlysning af marketingindustriens håndværk. Den ”afslører,” hvordan markedsføring til børn finder sted, selv når det er ulovligt, og hvordan vi som biologiske og psykologiske væsener reelt er reduceret til ofre i industriens hænder, når vi giver efter for barnets plageri om et bestemt mærke legetøj eller morgenmadsprodukt, og når vi putter os med iPhonen hyggeligt mellem os selv og den sovende ægtefælle.

I det lys en spændende og vigtig bog, der som sin forgænger sagtens kan få international bestsellerstatus. Men også en sært uærlig bog fra en mand, der tilsyneladende har fået nok af det hele, men i pagt med sin métier alligevel er mere interesseret i at sælge bogen og sig selv end egentlig at stå på mål for holdningerne.

Med et eksempel, der er aldeles illustrativt, fordi bogen fra start til slut mangler den distance til stoffet, som en troværdig analyse nu engang behøver: ”Som du sikkert har bemærket, går marketing og psykologi hånd i hånd, og derfor vil jeg gerne takke psykologen dr. Belisa Vranich, bidragyder til The Tonight Show (og ganske enkelt en helt fantastisk person). Belisa, du er en ægte (og meget sexet) stjerne! Tak. (Nå ja, og Krista Brunson fra Today Show – du er helt bogstaveligt talt også en stjerne!).”

Vorherre bevares, tænker anmelderen, for en gang umoden tv-snak fra en mental 14-årig, der stadig elsker det stof, han nu har besluttet sig for at ”afsløre” og derfor sovser ind i klamt føleri.

Vance Packard skrev allerede i 1950erne en banebrydende bog om moderne marketing, ”The Hidden Persuaders.” Og Naomi Klein skrev i 2000 ”No Logo,” en stor bog om brandingens globale omkostninger. Dér er Lindstrom slet ikke, endnu.