METAS: Manglende Evne Til At Slukke

By 26. maj 2017Ikke kategoriseret

En af mine bekendte er det, der hedder kendt reklamekvinde. Hun laver 20 statusopdateringer dagligt på sin Facebook, sender 5-10 tweets og tjekker emails og SMS’er på sin telefon uafbrudt under møder og almindelige samtaler.

Og hvad så, spørger læseren. Det må hun da selv om. Sandt nok: Vi er alle voksne mennesker, hvis evne til at slukke for cyperspace bør være et personligt anliggende.

Problemet er blot, at håndholdt adgang til digitale netværk er et magtfuldt fænomen, og at nogle er åbenlyst afhængige. Det tror jeg, at min bekendt er. Jeg tror hun lider af, hvad man kunne kalde METAS: Manglende Evne Til At Slukke. Guderne skal vide, det i sig selv kan være irriterende at tale med én, der konstant sender sideblikke til sin egen håndflade, men problemet er faktisk endnu større: Afhængigheden af digitale netværk ødelægger samfundsøkonomiens intelligente produktivitet.

Øh, kan man spørge, var det ikke meningen, at nettet skulle forøge produktiviteten. Jo, og det gør nettet også med sine kommunikationsmuligheder lige indtil det punkt, hvor kommunikationsmuligheden bliver en forstyrrelse.

Forstyrrelsen sker på kort sigt, når den konstante rastløshed blokerer for evnen til fordybelse og koncentration. På lang sigt er problemet endnu større – og psykologisk: Dér hvor trangen til at tjekke emails og SMS’er, hvis fravær (og for den afhængige vil der som bekendt altid være et fravær) øger følelsen af at være uønsket eller endda uelsket. Følelsen af at være uelsket fører til lavt selvværd, og dét fører med statsgaranti til lav produktivitet.

En række virksomheder har taget konsekvensen. Den tyske bilproducent Volkswagen har netop besluttet at lukke for alle medarbejdernes server adgang via Blackberry ½ efter arbejdstids ophør for at minimere den konstante trang til at tjekke nyt – som sjældent er SÅ vigtigt – døgnet rundt.

Den franske IT-virksomhed Atos planlægger det samme fra 2014. En undersøgelse blandt firmaets 80,000 ansatte viste, at medarbejderne i gennemsnit modtager flere end 100 mails om dagen, hvoraf kun 15 procent vurderes som ”nyttige.”

Henkel, der laver Persil vaskemiddel, beordrede email-pause mellem jul og nytår.

Endnu case kom i december fra Lloyds Bank, hvor den portugisiske topchef Horta-Osorio i oktober blev sygemeldt med, hvad bankens bestyrelsesformand i New York Times kaldte “Inability to Switch Off” – ITSO med Roger Cohens Ord.

Hota-Osorio har selv udtalt, at han tog beslutningen efter ikke at have sovet i fem dage og været tæt på ”batteriernes udløbsdag.” Horta-Osorio kommer tilbage på arbejde 8. januar og har ifølge New York Times besluttet at lægge sine arbejdsrutiner om.

Jeg skal afholde mig fra højskoleforedraget om fordybelse – men pointen er forhåbentlig markeret: At samfundsøkonomien taber på alle de kontakt-afhængige, hyperaktive i blandt os. Og at det enkelte menneske gør det samme: Hvis man er logget på hele tiden, taber man livets store dybder.

Hvilket fører til nytårsforsætterne. Jeg gætter på, at ingen vil sidde næste år og sige: Gid, jeg havde droppet bøgerne og samtalerne – og brugt mere tid på Facebook.