Hvad er det egentlig, der virker? Man skal give en præsentation foran en mur af ansigter, der venter på, hvad i alverden der nu skal ske. Man håber, at præsentationen lykkes, at man virkelig får flyttet sine tilhørere. Hvad virker? Jeg holder selv omkring 100 oplæg om året og tænker jo en del over, hvad der fungerer, og hvad der slet ikke gør det.

Der er jo givet masser af gode råd om det at præsentere, holde oplæg, tale. Jeg har selv skrevet en bog om sagerne med min gode ven Povl Henningsen – Bryd Muren.

Overordnet peger vi på fire ting: Man skal kende sig selv, styrker og svagheder. Man skal kende tilhørerne og deres forventninger. Man skal forberede sig. Man skal kunne improvisere.

Èn ting optager mig mere og mere: Du skal vide noget. Hav et videnoverskud eller lad være med at tage ordet; tal kun om det, du ved meget om. Videnoverskud giver frihed og autoritet. Underskud kan mærkes.

Videnoverskud. Jeg tror, at det er kerne til personlig autoritet. Ikke som det at vide mere end tilhørerne (selv om det kan være vigtigt), men – og her er pointen – at vide mere, end det man siger. Tal kun om det, du ved meget om, og giv kun toppen af isbjerget. Videnoverskud giver frihed og autoritet. Underskud kan mærkes.

Kravet om en slags ”videnoverskud,” en slags toppen-af-isbjerget-effekt. Kravet skyldes to forhold: For det første at et sandt videnoverskud straks mærkes blandt tilhørerne. De kan høre og se, at du trækker på et reservoir af viden, og at der er vægt bag dine ord. For det andet at videnoverskuddet giver dig frihed. Det giver dig plads til improvisation og særlige betoninger og nuanceringer. Hvis du fortæller alt, hvad du ved, er det som at køre med speederen i bund – hele tiden. Der er hverken tid til at følge trafikken eller landskabet eller foretage en hurtig overhaling, når det er nødvendigt.

Jeg har hørt præsentationseksperter anbefale, at man kun leverer fx 20 % af sin viden og holder 80 % i sit beredskab. Det er ikke sikkert, at procentdelingen er helt præcis, men meningen er god nok. Hvis du fortæller alt, hvad du ved, virker det uvilkårligt overvældende og anstrengt.

Hold igen, gem kræfterne til spørgsmålene fra salen og til dialogen med tilhørerne. Toppen af isbjerget.